Du är här: Startsidan » Aromaterapi

Aromaterapi

Aromaterapi

Kanske har du hört talas om aromaterapi, men du vet inget eller bara lite om vad det är och vad det kan göra. Aromaterapi använder aromer från växter för holistiskt läkande av minne, kropp och själ. Aromaterapi kombinerar de fysiska och emotionella effekterna av varsam massage med medicinska och psykoterapeutiska egenskaperna av oljor. Tillsammans med en välbalanserad diet, tillräcklig träning och ett dagligt intag av massor med mineralvatten eller grönt te kan aromaterapi hjälpa till att hålla din kropp i topptrim.

Aromaterapi hjälper inte bara till att få kroppen att slappna av utan förbättrar också humöret och är dessutom en bra behandling för mindre störningar som doktorer inte kan hitta en lösning på. Med rätt kombination av dofter kan du stimulera imunförsvaret, lätta på muskelvärk och smärta och hjälpa musklerna att slappna av, sänka blodtrycket, minska stressnivåer, sömnsvårigheter och andra stressrelaterade problem.

Många eteriska oljor är också superbra hudvårdsmedel och kan hjälpa till att läka medicinska problem såsom känsliga atletfötter och liknande. Vad är detta då för eteriska oljor kanske du undrar? Dessa eteriska oljor är koncentrerade aromatiska växtextrakt, vanligtvis samlade genom en process av ånga eller oljedestilering. Lavendelvatten är ett exempel på en eterisk olja som procuceras genom oljedestilering. De kan användas i exempelvis hårvårdsmedel för att öka cirkulationen av blod i hårbottnen, förebygga mjäll och hjälpa till att ditt hår mår bättre. Aromaterapi är också extremt användbar som en första hjälpen för alla de små olyckor som ofta händer hemma (såsom mindre brännmärken och skärsår) och vanliga problem såsom öm hals eller snuva.

Några vanliga sätt att använda eteriska oljor är genom inhalering, massage, bad och kompresser. Eteriska oljor, förutom i vissa undantagsfall, ska aldrig appliceras direkt på huden i ospädd form. Följ nedanstående riktlinjer för att erhålla de fördelar aromaterapi kan medföra.

Inhalering av ångor

Tillsätt två droppar av eterisk olja i en skål med kokande vatten. Täck ditt huvud och nacke med en handduk och andas in doften.

Bad

För avslappning, nöje och stressminskning eller för att mjuka upp spända muskler kan ett par droppar av en eterisk olja i badvattnet hjälpa till att behandla dessa åkommor.

Vårda dig själv

Vårda dig själv genom att blanda i romantiska oljor i din hudlotion, ansiktskräm och shampo.

Massage

Eteriska oljor blandas i en basolja såsom ljuvlig mandel eller rapsolja.

Kompresser

Att lägga eteriska oljor i kompresser är ett effektivt sätt att minska inflammationer och liknande.


Hur mycket skall man ta?

Eteriska oljor är högkoncentrerade essenser. Man behöver därför bara mycket små mängder (några få droppar). Tar man för mycket, tappar man deras positiva effekt och istället kan motsatsen uppstå. Vissa eteriska oljor är väldigt doftintensiva, t ex kanel, ylang-ylang, love dreams, och då räcker det med endast 2-4 droppar för att uppnå en fin doft i hela rummet. Citrusoljorna däremot är mycket lättflyktiga, vilket innebär att man i regel kan ta mer av dessa. Det 'är svårt att ge allmänna rekommendationer, eftersom doftförnimmelsen beror på rummets storlek, ventilation, det personliga luktsinnet och oljans doftintensitet.

Håll sig alltid till rekommenderade recept vid massage och bad, överdosera inte

Snabbfakta

Eteriska oljor
- doftar
- löser sig lätt i fett
- löser sig dåligt i vatten
- är flyktiga och avdunstar lätt
- har små molekyler och minskar ytspänningen vilket är två viktiga faktorer för att de ska kunna passera igenom våra hudlager och slemhinnor.

Tänk på att...
Försvara eteriska oljor utom räckhåll för barn. Späd alltid ut eterisk olja med vegetabilisk olja innan du använder den på huden. Eterisk olja bör inte komma i kontakt med ögon eller slemhinnor.

Är man allergisk bör man först testa oljorna genom att späda ut en droppe eterisk olja med lite vegetabilisk olja. Applicera i armvecket och avvakta några timmar på en allergisk reaktion.

Följande oljor bör ej användas i samband med solarium/solbad eftersom de gör huden mer ljuskänslig: Angelika, Bergamott, Blodapelsin, Apelsin, Citron, Grapefrukt, Lime, Verbena.

Följande oljor kan lätt ge hudirritationer på känslig hy : Kanel, Citronmeliss, Rosmarin, Basilika, Fänkål, Citrongräs, Timjan, Tea-tree, Pepparmynta, Verbena

Följande oljor bör ej användas i samband med graviditet: Kanel, Salvia, Timjan, Basilika, Cypress, Kryddnejlika, Mejram, Myrra, Enbär, Olibanum.

Följande eteriska oljor bör ej användas i samband med epilepsi eller högt blodtryck: Fänkål söt, Salvia, Kamfer, Rosmarin.